Οι ορισμοί και οι κατηγορίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ορίζονται ως εξής :
1. Παρασκευαστές και Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
2. Αποθήκευση & Διανομείς
3. Μεταφορείς
4. Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου
5. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης
5.1 Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου φαγητού
5.2 Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους γεύματος
5.3 Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους
6. Επιχειρήσεις αναψυχής καθώς και επιχειρήσεις προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών
6.1 Επιχειρήσεις αναψυχής
6.2 Κέντρο διασκεδάσεως
6.3 Στεγασμένοι και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων
7. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος
8. Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους:
9. Επιχειρήσεις που προβλέπονται από την αρτοποιητική Νομοθεσία
Επίσης, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία υπάρχουν κατηγορίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου η άδεια λειτουργία της επιχείρησης γίνεται σε δύο στάδια.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα πιο κάτω καταστήματα:
• Οπωροπωλείο
• Κρεοπωλείο
• Παντοπωλείο
• Πτηνοπωλείο
• Αυγοπωλείο
• Ιχθυοπωλείο
• Γαλακτοπωλείο
• Πρατήριο Κατεψυγμένων προϊόντων
• Καφεκοπτείο
• Πρατήριο ελαίων και λιπών
• Πρατήριο γάλακτος και ειδών ζαχαροπλαστικής
• Αμιγές πρατήριο ειδών ζαχαροπλαστικής
• Πρατήριο άρτου
• Πρατήριο έτοιμου φαγητού
• Κατάστημα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών προϊόντων
• Κάβα εμφιαλωμένων ποτών
• Κατάστημα διάθεσης προϊόντων αλλαντοποιίας και τυροκομίας
• Πώληση τυποποιημένων παγωτών, αναψυκτικών, ποτών, ειδών σοκολατοποιίας, μπισκοτοποιίας κ.λπ. σε εμπορικά καταστήματα
• Παρασκευή και πώληση καφέ πάσης φύσεως σε διερχόμενους πελάτες από τα πρατήρια άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής των αρτοποιείων.
Στο πρώτο στάδιο ο Δήμος χορηγεί Προέγκριση λειτουργίας καταστήματος η οποία ισχύει τρείς (3) μήνες.
Στο δεύτερο στάδιο, εντός των τριών μηνών από την χορήγηση της προέγκρισης και αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή του καταστήματος, ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί στον Δήμο ότι ξεκίνησε να λειτουργεί. Οι απαιτούμενες αυτοψίες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες γίνονται ύστερα από την γνωστοποίηση της λειτουργίας της επιχείρησης.
Για τις ιδιαίτερα περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος το γραφείο μας σας προσφέρει άμεση λύση με:
Συλλογή και συμπλήρωση δικαιολογητικών.
Σύνταξη μελέτης και φακέλου για τις εκδόσεις της προέγκρισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και γνωστοποίησης της άδειας λειτουργίας.
To γραφείο μας αναλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ τον προέλεγχο του χώρου στον οποίο πρόκειται να λειτουργήσει το κατάστημα, διασφαλίζοντας από την αρχή ότι ο χώρος πληροί τις προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας για την λειτουργία του ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο, ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας γνωρίζει εκ των προτέρων αν ο χώρος που σκοπεύει να νοικιάσει ή αγοράσει δύναται ή όχι να λειτουργήσει για την χρήση που τον προορίζει, αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.
Μερικές συμβουλές από το γραφείο μας, σε εσάς που θέλετε να ενοικιάσετε χώρο για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όταν θέλετε να ανοίξετε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να βρείτε τον κατάλληλο χώρο. Η θέση και το ενοίκιο του καταστήματος είναι σαφώς παράγοντες που συντελούν στην επιλογή αυτού του χώρου, όμως ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ το αν τελικά θα εκδοθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος που σας ενδιαφέρει!!!.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν είναι δυνατή η έκδοση της άδειας που σας ενδιαφέρει καθώς και πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να εκδοθεί, έτσι ώστε να μην αναγκαστείτε να κλείσετε ένα μαγαζί είτε γιατί δεν θα εκδίδετε η άδεια ή είτε γιατί θα σας καθυστερήσει μήνες…
Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να προσέξετε πριν μπείτε στην διαδικασία να νοικιάσετε έναν χώρο που θα προορίζεται για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι:
• H οικοδομή
Α. Καταρχήν να ζητήσετε τον κανονισμό της οικοδομής. Αν ο κανονισμός επιτρέπει ( ή δεν απαγορεύει ρητά ) την ίδρυση και λειτουργία του καταστήματος που σας ενδιαφέρει, τότε έχετε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια σας και είναι πολύ δύσκολο κάποιος ένοικος από την οικοδομή να σας απαγορεύσει να συνεχίσετε.
Β. Αν δεν υπάρχει κανονισμός, τότε έρχεστε σε επαφή με τον διαχειριστή της οικοδομής και εξασφαλίζετε με κάποιο τρόπο ότι έχετε τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών των κατοικιών που στεγάζει η οικοδομή. Αυτό γίνεται συνήθως με την υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης από τον διαχειριστή. Αν δεν υπάρχει και διαχειριστής υπογράφει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού.
Επειδή ο κάθε Δήμος έχει διαφορετική πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα και πιθανώς να ζητήσει και κάποιο πρόσθετο δικαιολογητικό, κρίνετε σκόπιμη η επικοινωνία σας με το εκάστοτε Τμήμα Έκδοσης Αδειών του Δήμου, για να γνωρίζετε, εκ των προτέρων, τι θα σας ζητηθεί.
• Οι επιφάνειες
Κάθε κατάστημα αποτελείται από διάφορους χώρους (πχ παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών, W.C. ) , που καταλαμβάνουν κάποια επιφάνεια, ανάλογα με το πόσα καθίσματα έχει το κατάστημα (δυναμικότητα ή θεωρητικός πληθυσμός).
Άρα, βεβαιώνεστε ότι το υποψήφιο κατάστημα είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει όλους τους χώρους που απαιτούνται από τη συγκρότηση του.
• Τα πολεοδομικά θέματα
Το τελευταίο κριτήριο έχει να κάνει με την νομιμότητα, από πλευράς πολεοδομικών διατάξεων, του χώρου που επιθυμείτε να ενοικιάσετε… Αυτό συνήθως προκαλεί τα περισσότερα προβλήματα!!!
Έτσι, πριν δώσετε την παραμικρή προκαταβολή, πρέπει να πάρετε αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων της εκδοθείσας οικοδομικής άδειας. Αυτά τα έχει ο ιδιοκτήτης ή μπορούν να αναζητηθούν από τον φάκελο της οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία ( Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου.
Σημείωση: Όλα τα πιο πάνω κρίνετε απαραίτητο να γίνουν με την βοήθεια αρμόδιου μηχανικού. Το γραφείο μας έχει την δυνατότητα να σας βοηθήσει – κατατοπίσει – ενημερώσει.
Στην συνέχεια με Μηχανικό του Γραφείου μας, πραγματοποιείτε αυτοψία στον χώρο για να διαπιστωθεί το κατά πόσο η υπάρχουσα κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
Πιο συγκεκριμένα ελέγχονται τα εξής:
Αν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετοι χώροι, χώροι που δεν φαίνονται στα σχέδια, χώροι που αποτυπώνονται διαφορετικά κ.λπ.),
Αν απαιτείται έκδοση άδειας Δόμησης για αλλαγή χρήσης ή
Αν χρειάζεται άδεια για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν (άδεια δόμησης εσωτερικών διαρρυθμίσεων, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας κ.λπ.)
Αν απαιτείται έγκριση από κάποια άλλη υπηρεσία. Π.χ. αν το κτίριο είναι διατηρητέο ή αν ανήκει σε ιστορικό τόπο, πόσο εύκολη είναι η έγκριση της αρμόδιας αρχής κ.λπ.
Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής ότι αν απαιτείται η νομιμοποίηση κάποιου τμήματος του καταστήματος ή γενικά η έκδοση μιας άδειας δόμησης από την Υπηρεσία Δόμησης αυτό επιμηκύνει τον χρόνο έκδοσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος από τον Δήμο. Είναι πολύ σημαντικό το κατάστημα που θέλετε να νοικιάσετε να είναι τακτοποιημένο πολεοδομικά.
Το γραφείο μας αναλαμβάνει τον σχεδιασμό των χώρων του καταστήματός σας, βάσει των απαιτήσεων της Νομοθεσίας, την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και σχεδιαγραμμάτων καθώς και την πλήρη διεκπεραίωση των εργασιών τόσο στον αρμόδιο Δήμο για την έκδοση της απαιτούμενης προέγκρισης και γνωστοποίησης λειτουργίας όσο και σε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.
To site χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή σας εμπειρία. Εφόσον συνεχίσετε, συμφωνείτε με την χρήση των cookies από εμάς. Μάθετε περισσότερα
Τα cookies είναι μια τυποποιημένη μέθοδος καταγραφής των προτιμήσεων των χρηστών όταν αυτοί επισκέπτονται ιστότοπους, για να διασφαλιστεί μια καλύτερη και πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Αυτές οι προτιμήσεις αποθηκεύονται σε ένα αρχείο στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Για παράδειγμα, ένα cookie περιέχει την προτιμώμενη χώρα διαμονής σας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σας θέτουμε αυτό το ερώτημα κάθε φορά που επισκέπτεστε τον ιστότοπο.
Χρησιμοποιούμε επίσης «αναλυτικά» cookies. Τα αναλυτικά cookies μάς επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να μετράμε τον αριθμό των επισκεπτών και να βλέπουμε πώς κινούνται οι επισκέπτες στον ιστότοπο όταν τον χρησιμοποιούν. Αυτό μας βοηθά να βελτιώνουμε τον τρόπο λειτουργίας του ιστότοπου, για παράδειγμα, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες βρίσκουν εύκολα αυτό που χρειάζονται.
Ο ιστότοπός μας χρησιμοποιεί μόνιμα cookies και cookies περιόδου λειτουργίας. Τα μόνιμα cookies είναι τα cookies που παραμένουν μόνιμα στον υπολογιστή σας, μέχρι να τα διαγράψετε εσείς οι ίδιοι «με το χέρι». Τα cookies περιόδου λειτουργίας διαγράφονται αυτόματα όταν φεύγετε από έναν ιστότοπο και μεταβαίνετε σε έναν άλλο ή όταν κλείνετε το πρόγραμμα περιήγησης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα cookies, π.χ. ενεργοποίηση των cookies, αλλαγή των ρυθμίσεων του προγράμματος περιήγησης και εύρεση και διαγραφή των cookies από το σκληρό σας δίσκο, παρακαλούμε ανατρέξτε στα μενού βοήθειας του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιείτε ή επισκεφτείτε το www.allaboutcookies.org.
About the Author